Amazon Baptista Sakkiskola

Amazon Hatalom

Baptista Sakkiskola

Mi, itt a PolyChessnél, küldetésünknek tartjuk, hogy a sakk világában uralkodó nemi sztereotípiákkal leszámoljunk. Hiszen, bár máig a hivatásos játékosok megközelítőleg kilencven százaléka férfi, úgy gondoljuk, ennek a dominanciának az oka nem a női és férfi intelligencia közti különbségben vagy azokban az elméletekben keresendő, hogy a férfiak lelki alkatához eredendően közelebb állna a harc és a küzdelem, hanem sokkal inkább a társadalmi elvárások, és az ezek mentén kiépülő szerepek miatt alakulhatott így az elmúlt évtizedek során.

Legjobb példa rá, hogy egy nőből éppoly sikeres sakkozó válhat, akár egy férfiból, Polgár Judit, aki 2002-ben legyőzte – a nők ilyen téren való rátermettségét firtató – Kaszparovot. Többen megjegyezték, a sikeres The Queen’s Gambit (A vezércsel) című sorozat kapcsán, hogy ugyan a sakkversenyek hangulatát hitelesen adja át, mégsem fest reális képet arról, hogy egészen a közelmúltig milyen előítéletekkel találkozhatott az ember lánya a sakk világában.

Szeretnénk ezen változtatni, egyúttal szeretnénk a nők, illetve a lányok körében is népszerűsíteni ezt a sportot, ezért a Baptista Szeretetszolgálathoz köthető DTSE új sakkszakosztályt indít Amazon Baptista Sakkiskola néven, ahová csak lányokat várunk. A szakosztályvezető személyében Terbe Zsuzsanna, női FIDE mestert tisztelhetjük, míg szakmai vezetésért Terbe Julianna, női nemzetközi mester felel.

De miért is van szükség külön lányoknak tartott sakkedzésekre ahhoz, hogy megnyerjük őket ennek a sportnak?
Csoportos foglalkozásaink során úgy tapasztaltuk, hogy a fiúk gyakran dominánsabbak, ráadásul mivel általában arányaiban is jóval többen vannak egy csoportos órán, egy, a sakkal éppen csak ismerkedni kezdő fiatal lány könnyen elveszettnek érezheti magát köztük, a megszeppentség pedig könnyen elveheti a játékkedvét. Jelszavunk: Ezen ne múljon!

A Terbe testvérek szárnyai alatt a lányok biztonságos és komfortos közegben bontakoztathatják ki képességeiket, és bizonyíthatják be, hogy a sakk mindenkié!
Csatlakozz Amazon Baptista Sakkiskolánkba és mutasd meg te is mire vagy képes!

Az óvodáskorúak és az iskolások Amazon sakk-szakkörei mellett női versenyedzést, illetve kezdő felnőtteknek szóló órákat is tartunk.

Szeretettel várunk minden lányt, csajt, nőt és hölgyet!