Így sakkoztunk nyáron

2020 nyara kissé felemásra sikeredett a vírus miatti korlátozások miatt, és persze a szülők is próbálták megtalálni az egyensúlyt- ki bátrabban, ki óvatosabban engedte gyermekét táborba, versenyre.

Azért szerencsére van miről beszámolnunk, sok minden történt tanítványainkkal és velünk is.

DIPLOMA
A nyár elején oktatóink is iskolapadba ültek, vizsgáztak. Zsuzsi sikeres államvizsgát tett a Testnevelési Egyetem sakk szakedző képzésén, Juli és Ádám nemzetközi képesítést szerzett: Juli Fide Instructor, Ádám Fide Trainer lett.

TÁBOROK
A nyár során több napközis jellegű sakktábort szerveztünk. Az iskola utáni első táborban három csoportnyi diák – köztük a versenyzők is – gyűlt össze, erről külön cikk is született. A további táborok főleg a még nem versenyző gyermekeknek szóltak, eközben a haladó diákok egyéni és online csoportos edzésen fejlesztették tudásukat.

VERSENYEK
Nyár közepétől végre beindultak a FIDE versenyek is a tanítványok nagy örömére. Már maga az, hogy lehet versenyezni nagy élmény volt, de a csúcs az volt, amikor sikerült úgy szervezni, hogy többen is indultak egy adott versenyen, és Ádámmal kiegészülve közös készülés, elemzés volt a program.

A gyerekek próbálták kihasználni, hogy végre lehet versenyezni – volt aki egy, de volt aki 3-4 versenyen is részt vett. Ezeken a tornákon tették tiszteletüket: Budapesti Hóbagoly Kupa, Püspökladány Open, Harkány Open, Hagymatikum Kupa Makó, Nyírségi Torna, Zemplén Kupa Szerencs, Keszthely Open.

Sokáig tartani minden versenyről beszámolni, ezért kiemelnénk pár jelentősebb eredményt:

 • Dániel a Hóbagoly kupán +40 élőt szerzett.
 • Árpi magabiztosan nyerte az 58 fős U1800 csoportot Püspökladányban, +250 pontot vitt haza
 • Balázs elhozta a Hagymatikum Kupán az U14-es különdíjat, +155 pontot szerzett.
 • Tomi a Keszthely Openen játszott nagy formában, ahol +110 értékszámot gyűjtött
 • Lídia Szerencsen remekelt, ahol 12 helyezett lett, +120 pontottal növelte értékszámát

ORSZÁGOS BAJNOKSÁG
A Korcsoportos Magyar Sakkbajnokság 8-10-12 éves versenyzőknek szóló tornájára augusztusban került sor Tapolcán. Ide négy tanítványunk nevezett:
– U10: Miki és Marci
– U12: Dani és Árpi.
A hét fordulós, rövidebb – szinte rapid – időbeosztású versenyen U10 korcsoportban Miki ezüstérmes lett és ezzel elnyerte az Európa Bajnokságra kijutás jogát. (Időközben jött a hír, hogy sajnos a koronavírus miatt úgy néz ki, hogy az EB-t idén nem tartják meg.) U12 korcsoportban Dani 10. helyezést ért el.  Marci és Árpi a korcsoportjukban kicsiként, első nagyobb országos versenyükön közel 50%-os teljesítményt nyújtottak.

ÉRTÉKSZÁM
A 2019 és 2020 évi szeptember 1-i értékszámokat áttekintve készítettünk egy kis összefoglalót a legnagyobb növekedést elérőkről:
(jelenlegi értékszám (egy évnyi növekedés) )

 • Árpi 1418 (+372)  
 • Balázs 1718 (+283)
 • Dani 1682 (+152)
 • Donát 1514 (+125)
 • Tomi 1881 (+125) 
 • Miki 1719 (+99)
 • Lídia tavaly még nem volt feliratkozva, most 1401 az értékszáma.

Add your thoughts

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük