A XIII. kerületi Gárdonyi Géza Általános Iskola sakk sikerei

A budapesti sakk csapat diákolimpia döntőn elért 4. helyezéssel az országos döntőbe jutott a Gárdonyi Géza Általános Iskola alsó tagozatos fiú csapata; Máthé Levente, Gönye László, Róder Ádám, Hunya Barnabás.

Az egyéni versenyen a felső tagozatosok között országos döntőbe jutott Hübner Júlia és Tolnai Mátyás szintén a Gárdonyiból.

Az alsó tagozatos egyéni versenyekre február 22-én kerül sor. Ezen a napon dől el, hogy a Gárdonyi Géza Általános Iskola tanulója, Máthé Levente és Gönye László továbbjut-e az országos döntőre.

A temérdek befektetett munka úgy tűnik meghozta eredményét a XIII. kerületi Gárdonyi Géza Általános Iskola sakk szakkörének. Lassan egy évtizeddel korábban kezdődtek a sikeres szereplések Ősz Gábor sakkedző állhatatos munkája és tehetséges felfedezettjeinek szorgalma nyomán. Az edző sajnálatos hirtelen halála miatt, egy fiatal edzőcsapat vette át a tehetséges sakkot kedvelő tanulók iskolai szakkörét, illetve a forradalmasodó technika vívmányát kihasználva skype oktatás formájában is foglakoznak a kiemelt haladó sakkozókkal.

A „PolyChess” néven tevékenykedő team vezetőedzője elmondta, mennyi külön feladatot jelent, amíg sikereket érhetnek el ebben a szellemi sportban. A tanulás mellett napi 1-2 óra gyakorlás elengedhetetlen, ami állhat sakk feladványok megoldásából, vagy a chessbase program rendeltetésszerű használatából. A szakkörvezetők interneten is szerveznek online versenyeket és parti elemzéseket a tanítványaiknak. Havonta legalább egy színvonalas versenyre nevezni kell a rutin megszerzéséhez, így a jelenleg zajló diákolimpiai felkészülés miatt, szinte valamennyi szombat sakkozással telik. A tehetség és a ráfordított áldozat arányában várható csak a kimagasló teljesítmény, mely jótékonyan hat az ifjú sakkozók önbizalmára. Mint minden sport, így a sakk is fegyelemre tanít, növeli az állóképességet, a stressz tűrő képességet. A győzelmek sikerélménye kárpótlás minden megpróbáltatásért.

A 2019/20. tanévi Sakk Diákolimpia budapesti döntőjében minden kategóriában az első 5 helyezett szerez jogot az országos döntőre való nevezésre. A csapat versenyek és a felsősök egyéni versenye már lezajlott. Az alsó tagozatosok versenyére készül február 22-ig Gönye László – a tábladíjasok önbizalmával, mivel a budapesti csapat döntő 7 fordulójában hét pontot szerzett,- és Máthé Levente a Gárdonyis csapat elsőtáblása.

A továbbjutóknak eredményes versenyzést kívánunk az országos döntőben, ahol a küzdelem már az országos diákolimpia bajnoki címért folytatódik.