A backgammon története

A backgammon, vagy magyar nevén ostábla az egyik legrégebbi játék, amiről léteznek feljegyzések. A legkorábbi ismert backgammon-készletet egy 5000 éves iráni város romjai között találták. A játék innentől kezdve szinte minden nagyobb civilizációban jelen volt, játszották a rómaiak és a bizánciak, emblematikus szerencsejáték volt a középkori Európában, és a Közel-Keleten is mindvégig stabil maradt népszerűsége. A 16. századi angol protestánsok – és az utóbbi időben az Iszlám Állam által is – betiltásra került.

Modern formáját az 1920-as évek Amerikájában nyerte el a duplázó kocka bevezetésével, amitől a taktika átalakult, a játék sokkal izgalmasabb és kockázatosabb lett. Igazán ismertté azonban csak a hatvanas években vált az orosz hercegi származású playboy, Alexis Obolensky segítségével, aki megalapította a Backgammon Világszövetséget, kiadta a hivatalos szabálykönyvet, bevitte a backgammont a hollywoodi és New York-i szalonokba és elérte, hogy a játék megjelenjen a médiában. A játék bajnokai, mint Paul Magriel, Stan Tomchin, Chuck Papazian vagy Mike Sienkiewicz a sportsajtó kedvencei lettek egy olyan korban, amikor sokan vágyakoztak a playboy-életmód, a kaszinók, az inkább az agyat, mint a testet megmozgató „elit” sportok és a szerencsejátékok világa iránt.

A játék népszerűsége a csúcsra akkor jutott el, amikor Obolensky megmutatta azt a Playboy atyjának, Hugh Hefnernek, aki innentől a backgammon lelkes népszerűsítőjévé vált. A hetvenes évek aranyifjai számára példát mutattak a magazinban megjelent képek, ahol Hefner villájában a mogul és sztár barátai profi játékosokkal backgammonoznak, miközben körülöttük meztelen, fiatal nők rajongással nézik őket.

A backgammon azóta is jó részben megmaradt a gazdagok medencés koktélpartijainak és csillogó kaszinóinak, legalábbis a tengeren túl. Egy cikk szerint a pénzügyi elemzők körében különösen népszerű, ugyanis szerepe van benne a valószínűségszámításnak és gyorsan, újra és újra képes megadni a pénz taktikus kockáztatásából és nyeréséből eredő adrenalinlöketeket. Amerika mostani legjobb backgammon-játékosa konkrétan a Goldman Sachs alelnökeként dolgozik.

Különösen szeretik a backgammont a programozók és a mesterséges intelligenciával foglalkozó tudósok is. Ez volt ugyanis az első logikai játék, amelyben a kutatók neurális hálók használatával elérték, hogy a gép a legjobb emberi játékosokat is képes legyen legyőzni – a sakk és a go csak később adta meg magát – és itt vált először általánossá egy játékot részletesen elemző szoftver, a GNU használata, amit ma már a kezdő játékosoknak az előtt ajánlanak, mielőtt egyáltalán szembekerülnének egy emberi ellenféllel.