Sakkolimpia

Hétfőn kezdődött a grúziai Batumiban az idei, sorban negyvenharmadik sakkolimpia. A mi szempontunkból a nagy hír, hogy ezen oktatónk, Terbe Juli is részt vesz a magyar női válogatott tagjaként.

A sakkolimpia a sportág legrangosabb nemzetek közti versenye, így tehát a világbajnokság mellett legfontosabb eseménye. Itt a verseny az egyes országok csapatai között zajlik, és minden ország nevezheti a maga ötfős válogatottját, idén például 183 vegyes és 155 női csapat mérkőzik meg összesen.

Először 1924-ben rendezték meg, az akkori párizsi olimpiai játékokkal egy helyen és időben, ezzel jelezve a sakkozók törekvését, hogy a játékot olimpiai sportággá tegyék. 1957 óta külön női versenyt is rendeznek a hagyományos „nyílt” verseny mellett (amelyen elméletben mindenki indulhat, gyakorlatilag azonban szinte csak férfiak jutnak be néhány kivétellel – például Polgár Judit).

Bár a kezdetektől ez volt a cél, végül csak 1999-re sikerült elérni, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a sakkot olimpiai sportágként elismerje. A megállapodás értelmében a sakkozóknak immár igazodniuk kell a NOB bizonyos szabályaihoz, így például kissé meghökkentő módon a versenyzőknek doppingteszten is részt kell venniük. Ezzel együtt továbbra is kétséges, hogy láthatunk-e valaha sakkot nyári olimpián.

A sakkolimpiákon a magyar válogatottak rendszerint kiemelkedően jól szerepeltek. Ötször a mi csapatunk szerezte meg a nyílt kategória aranyérmét (köztük az első két már a FIDE által szervezett hivatalos versenyen, 1927-ben és 1928-ban is), és bár a szovjet-orosz csapatoknak ez többször sikerült, összességében mégis a magyar válogatott szerezte a legtöbb pontot az esemény történetében. A sakkolimpiák legtöbb pontot elért játékosa is magyar, Portisch Lajos, aki 1956 és 1994 között húsz olimpián vett részt.

Az utóbbi évtizedekben inkább a női válogatottjaink jeleskedtek, a Polgár-nővérek fénykorában, a 80-as évek végén kétszer is aranyérmesek lettünk, összességében pedig a magyar válogatott szerezte a legtöbb pontot a női sakkolimpiák eddigi történetében.  Ezt a szép hagyományt folytathatja most Juli csapattársai, Hoang Thanh Trang, Lakatos Nikolett, Gara Tícia és Gara Anita oldalán.

Hajrá Juli, hajrá magyarok!

Add your thoughts

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük