Sakkal a különleges gyerekek fejlődéséért

Van egy általános iskola Budapesten, ahol a gyerekek a reggelt a sakktábla mellett kezdhetik. A Pannonhalmi Béla Baptista Általános Iskolában sajátos nevelési igényű, így jórészt autista, hiperaktív és beilleszkedési zavaros gyerekekkel foglalkoznak, ennek érdekében számos különböző, a különleges gyerekek fejlesztésére alkalmas módszert alkalmaznak, így a zeneterápia, a logikai terápia, a mozgásterápia vagy a logopédia is a tanterv részét képzik.

Így került be a képbe a sakk is, amelyet Terbéné Kis Zsuzsanna pedagógus hozott be az iskolába. Zsuzsi néni ma öt különböző osztálynak tart reggeli „napnyitogató” sakkfoglalkozást, így a hét egy-egy napját majdnem minden diák sakkozással kezdheti, és napközben is több órán használják a játékot.

A pedagógus szerint nincs is olyan készség, amelyet a sakkozás ne fejlesztene a sajátos nevelési igényű gyerekekben. Például egy hiperaktív gyereknek, akinek nehezére esik végig ülni egy 45 perces órát, sokat segít egy olyan játék, amely végig teljes koncentrációt, türelmet és egyhelyben ülést követel meg. A többi embert és a szociális helyzeteket nehezen kezelő autisták számára sokat jelenthet, hogy a közös játék az adott szabályok betartására épül, illetve magába foglalja azt, hogy megpróbáljunk a másik fejével gondolkozni.

Ezen kívül Zsuzsi néni szerint mindenki sokat tanulhat a veszíteni tudásról és a másik elfogadásáról egy olyan játékból, ahol a való életben elfoglalt pozíciónktól függetlenül, egyenlő feltételekkel mérkőzhetünk meg egymással. Egy különleges gyerek azt is megtanulhatja, hogy nem kell magát kevesebbnek, vagy tehetségtelennek éreznie, mikor egy komoly szellemi munkát igénylő játékban gyakran képes legyőzni „átlagosabb” társait.

A gyerekek kis kortól kezdődő rendszeres sakk-képzésében az iskolának mostantól a PolyChess oktatói lesznek a segítségére. A megállapodás értelmében a Pannonhalmi tehetséges diákjait „kiemelik” és magasabb szintű sakk-képzést nyújtanak nekik. Az egyik kiválasztott gyerek Zsuzsi néni tanítványa, Cseke Noémi lett, aki 100%-os teljesítménnyel nyerte meg a lány II. korosztályt a X. kerületi Diákolimpián.

Add your thoughts

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük