Baptista ikerlányok a sakkvilágbajnokságon

A Baptista Szeretetszolgálat két támogatott sakkozója képviselheti Magyarországot 2017. november 13-27 között a Junior Sakk Világbajnokság női mezőnyében. Terbe Julianna és Zsuzsanna 20 évesek, jövőre kerülnek fel véglegesen a felnőtt versenysakkozók világába. Elmondásuk szerint mindent együtt csinálnak, így öt éves korukban sakkozni is közösen kezdtek el. Kiskoruk óta ez a játék tölti ki életük nagy részét: a gimnáziumot is sajátos tanrendben végezték, hogy több idejük maradjon a gyakorlásra, versenyekre való felkészülésre.

Az eredmények őket igazolják: Juli idén mutatkozott be a felnőtt női válogatott tagjaként és meg is nyerték a közép-európai válogatottak éves sakkversenyét, a Mitropa Kupát, emellett idén szerezte meg a női nemzetközi nagymesteri címet. A felsoroltakon kívül mindkét lány többszörös korcsoportos magyar bajnok.

Juli és Zsuzsi számára a sakk jóval több, mint játék: Juli elmondása szerint a sakk tanította meg arra, hogy már fiatal korában képes legyen döntéseket hozni, és a döntéseiért felelősséget vállalni. Azt is kiemelik, hogy a sakk önfegyelemre, koncentrációra, logikus gondolkodásra nevel. Ezért a lányok a versenyzés mellett hivatásuknak tekintik azt is, hogy tudásukat továbbadják a fiatalabb generációknak, segítsenek szabadidejük produktív eltöltésében.

Ez a célja a sakkiskolának, ahol tanítanak – melynek keretei között nem csak magántanítványokat oktatnak sakkozni, de igyekeznek eljuttatni üzenetüket minél több, rászoruló vagy a centrumtól távolabb élő emberhez. Így például ezen a télen országos körútra indulnak a Baptista hálózat általános iskolái között, hogy a kicsiket Mikulás-jelmezben vezessék be a sakk világába, illetve külön képzést tartanak pedagógusoknak, hogy azok játékos, meseszerű formában vezethessék be diákjaikat a logikai játékok világába. Decemberben pedig az Utcafront egyesülettel közösen hajléktalanok számára szerveznek sakkbajnokságot.

Add your thoughts

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük