Sakkiskolánk első éve

2017. augusztusában hosszabb külföldi utazás után tértem haza Budapestre. Addigra megérett bennem az elhatározás, hogy komolyabban szeretnék a tanítással foglalkozni, és minél több, a környezetemben elérhető tehetséget elérni és kiemelni. Az oktatási tevékenységben társaim Terbe Juli és Zsuzsi lettek, szövegíróként pedig egykori gimnáziumi osztálytársam, Dubrovszki Dániel csatlakozott csapatunkhoz. 

Az ősz mozgalmasan telt:  Ekkor kezdtünk tanítani az angyalföldi Pannónia Általános Iskolában és a XI. kerületi Kincskereső Iskolában. Juli a Szigetszentmiklósi Sakkegylet ifjúsági szakosztályának vezetője lett. Megkaptuk a lehetőséget, hogy kéthetente mi szervezzük a XIII. kerületi, sokféle sportot magába foglaló Nyitott Hétvége sakk és táblajáték programját. Aktívan építeni kezdtük a kapcsolatot a magyarországi baptista iskolák hálózatával, oktatási lehetőséget kaptunk ide tartozó intézményeknél, illetve a honlapjukra szánt szövegekkel folyamatosan segítettük a budapesti Baptista Sportiskola működését.

A decemberi ünnepi időszakot aktívan töltöttük. „Mikulás turnénk” keretében sok baptista iskolában bemutatkoztunk, tartottunk egy csapatépítő tréninget, eközben csapatunk egy újabb taggal bővült Terbe Péter személyében. Peti nem csak az oktatásba szállt be, de az új honlap elkészítése is neki volt köszönhető.

A következő félévben megbízásaink száma nagyot ugrott, elkezdtünk rendszeresen oktatni a Gárdonyi Géza Általános Iskolában, az Orchidea Általános Iskolában és a pécsi Széchenyi István Általános Iskola és Gimnáziumban. Ezzel egyidőben a magántanítványaink száma is nőtt. Kibéreltünk egy helyiséget a XIII. kerületben (ez a Polihisztor Klub nevet kapta tőlünk), melyet edzésekre használtunk. A rendszeres edzéseken kívül hagyománnyá tettük a szombat délutáni közös online sakkversenyt is, amelyen a különböző szakköreink résztvevői egymással is megmérkőzhettek.

A sakk mellett a másik sportág, amelyet aktívan igyekszem népszerűsíteni a versenyszerű csocsó. Ezzel a valamivel idősebb, gimnazista korosztályt célzom meg. Ősszel elkezdtem bérelt csocsóasztalokkal ellátni iskolák tornatermeit az ország különféle részein. A saját magunk számára bérelt asztallal együtt összesen 11 csocsóasztalt szállítottunk ki. Decemberben egyik partneriskolánkban, az angyalföldi Pannónia Általános Iskolában megszerveztem Budapest első ifjúsági csocsóversenyét, ami sikeresen aktivizálta a felső tagozatos diákok jó részét. Célom, hogy az ilyen versenyeken felfedezem a tehetséges játékosokat és segítsem további fejlődésüket. A tanév második felében rendszeresen tartottunk csocsó esteket a Polihisztor Klubban, és egy nyári tábort is terveztünk, ahol tanítványaink a sakkot és a csocsót egyszerre gyakorolhatják kötetlen formában, felügyeletünk mellett.

Add your thoughts

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük